Doorgaan naar content

Niet-aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel
21-04-2023

Wat is niet-aangeboren hersenletsel?

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor allerlei soorten hersenletsel die ontstaan in de loop van het leven. Door de schade in uw hersenen kunt u verschillende klachten ervaren die een grote impact hebben op uw leven en dat van uw naasten.

Bij niet aangeboren hersenletsel kunt u onder meer denken aan een CVA, een hersentumor, of hersenschade door een ongeval. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Het betekent letterlijk ‘een ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Dit wordt ook wel een beroerte of herseninfarct genoemd. Een beroerte heeft vaak ingrijpende gevolgen, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u bepaalde lichaamsdelen niet meer (goed) kunt aansturen of dat u er geen gevoel meer in heeft. Ook kunt u veranderingen ervaren in uw stemming, concentratie, denkvermogen en gevoelens.

Welke gespecialiseerde ondersteuning biedt ZorgSpectrum?

ZorgSpectrum biedt gespecialiseerde ondersteuning voor mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel).

Ondersteuning als u thuis woont

Samenwerking

Behandelaren van ZorgSpectrum nemen deel aan diverse netwerken op het gebied van NAH. Door deze samenwerkingen kunnen we u een betere behandeling bieden.

Fysiotherapie na een herseninfarct

Niet-aangeboren hersenletsel

Het is heel luxe dat de fysio aan huis komt.

Elly: “Ik heb een herseninfarct gehad. Ik heb een week in het St. Antonius ziekenhuis gelegen en verbleef daarna vier maanden bij De Hoogstraat Revalidatie. Inmiddels woon ik weer thuis. Het revalidatietraject was intensief, maar eenmaal thuis merkte ik dat oefenen er een beetje bij inschoot. Daarom komen er twee fysiotherapeuten van ZorgSpectrum hier aan huis. Ik doe onder meer oefeningen om het lopen te perfectioneren en om mijn spieren te versterken. Op de vloer in de woonkamer zijn bijvoorbeeld stukjes tape geplakt om me eraan te herinneren hoe grote stappen ik moet maken. Ik zet vaak te kleine stappen door onzekerheid. Gelukkig gaat het steeds beter, ik ben minder bang om te vallen. Maar ik moet het wel bijhouden. Ik ben blij dat de fysiotherapeuten bij mij thuis komen. Het bevalt heel goed. ”