Doorgaan naar content

Voor mantelzorgers

Voor mantelzorgers
21-04-2023

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg betekent dat u onbetaald en langdurig zorgt voor een naaste die zorg nodig heeft. U kiest er vaak niet zelf voor om mantelzorger te worden. Het overkomt u als uw naaste (plotseling) ziek wordt.

Hoe kan ZorgSpectrum u ondersteunen?

Zorgen voor een partner, familielid, vriend of iemand anders uit uw omgeving, is niet altijd makkelijk. Het kan lastig zijn om de zorg te combineren met dingen die voor u belangrijk zijn. Zeker als u langere tijd zorg verleent, bestaat het risico dat u overbelast raakt. Het is belangrijk dat u goed voor uzelf blijft zorgen. ZorgSpectrum kan u op verschillende manieren ondersteunen.

Zorg (tijdelijk) overnemen

We kunnen een deel van de zorg (tijdelijk) overnemen. Uw naaste kan bijvoorbeeld af en toe bij ons logeren of een paar dagen per week naar een dagcentrum, zodat u even tijd voor uzelf heeft. Meer informatie over onze zorg- en dienstverlening vindt u op deze website of in deze folder voor mantelzorgers.

Online cursus ‘Partner in Balans’

Heeft u moeite om balans te vinden tussen mantelzorgen en andere belangrijke dingen in uw leven? Wellicht is de cursus ‘Partner in Balans’ iets voor u. Deze online cursus is bedoeld voor naasten van mensen met dementie en/of de ziekte van Parkinson. U volgt in uw eigen tijd via de computer een aantal modules die aansluiten bij uw hulpvraag. U krijgt hierbij begeleiding van een casemanager of psycholoog.

Aanmelden voor de cursus kan via het Mobiel Geriatrisch Team of de dagbehandeling als uw naaste hier al bekend is. U betaalt eenmalig 200 euro en u kunt vervolgens een jaar lang gebruikmaken van het programma. Als u een aanvullende zorgverzekering heeft, dan wordt deze cursus mogelijk vergoed. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Parkinson Café en Alzheimer Café

Naast professionele hulp kan het zijn dat u het fijn vindt om in contact te komen met andere mensen die begrijpen wat u meemaakt. Dit kan bij het Parkinson Café en het Alzheimer Café.

Het Parkinson Café is een gratis, maandelijkse ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten en andere belangstellenden.

Het Alzheimer Café is eveneens een maandelijkse bijeenkomst die kosteloos te bezoeken is. Dit café is gericht op mensen met dementie, hun naasten en andere belangstellenden. In vrijwel elke gemeente is een Alzheimer Café. De planning en het programma kunt u vinden op de website van Alzheimer Nederland.

Zorg regelen voor
uw naaste

Bent u op zoek naar informatie over hoe u zorg kunt regelen voor uw naaste? Op de website Regelhulp van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt u een stappenplan voor het regelen van hulp of zorg. Heeft u vragen over zorgdiensten van ZorgSpectrum? Onze klantadviseurs helpen u graag verder. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer 030-5113000.

Wat verwachten
wij van u?

U heeft als mantelzorger een belangrijke rol. Dit stopt wat ons betreft niet als uw naaste zorg krijgt van ZorgSpectrum. Samenwerking tussen professionals en mantelzorgers is essentieel om goede zorg- en dienstverlening te kunnen bieden. Samen is er meer mogelijk. Hoe de samenwerking er precies uitziet, verschilt per persoon en situatie. We gaan hier graag met u over in gesprek op het moment dat uw naaste bij ons in zorg is.

Mantelzorgen tijdens revalidatie

Mantelzorger Marijke en haar man Richard

Het is fijn dat we kunnen doen wat we thuis gewend zijn

Marijke is mantelzorger van haar man Richard. Tijdens zijn revalidatietraject was ze elke dag op de herstelafdeling van ZorgSpectrum in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

Richard: “Ik ben hier vanwege een gebroken heup. Vier keer per week krijg ik fysiotherapie en op de andere dagen ga ik aan de slag met de oefeningen. Ik oefen veel zodat ik hopelijk snel naar huis kan.”

 

Marijke: “Ik kom hier elke dag rond kwart over 10 in de ochtend en ga ’s avonds rond half 8 weer naar huis. Ik help met douchen en met de dialyse. Mijn man is namelijk dialysepatiënt door nierfalen. De ondersteuning die ik hier bied, geef ik thuis ook. Het is fijn dat we hier kunnen doen wat we gewend zijn. Ik denk ook dat dit het herstel bevordert.”