Doorgaan naar content

Logopedie

Logopedie
21-04-2023

U heeft slikproblemen en/of communicatieproblemen (stem, spraak, taal). Dit kan onder andere komen door een beroerte, de ziekte van Parkinson, MS of dementie. Logopedie kan dan een bijdrage leveren.

Wat doet een logopedist?

De logopedist biedt u begeleiding, advies en oefeningen die bijdragen aan het slikken en communiceren. De behandeling stemmen we af op uw persoonlijke situatie. We bieden ook specialistische logopedie, namelijk:

  • Parkinsonbehandeling
  • Mimetherapie bij perifere aangezichtsverlamming
  • Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA) – een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie – voor mensen met spraakapraxie of afasie
  • Larynxmanipulatie.

Waar biedt ZorgSpectrum logopedie?

Hoe kom ik in aanmerking?

ZorgSpectrum biedt logopedie onder meer in de eerste lijn. Via de link hieronder komt u op een overzicht waarin staat hoe u in aanmerking komt en wat de kosten zijn.

Contact

Wilt u meer weten over logopedie van ZorgSpectrum? Neem contact op met het secretariaat Behandeling en expertise via telefoonnummer 030-5113020. Het secretariaat is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Logopedie bij problemen met communicatie

Cliënten met Parkinson(isme), een CVA, MS of Huntington ervaren vaak problemen met communiceren.

Martine: “Logopedie wordt vaak ingezet bij problemen die cliënten ervaren bij hun communicatie. En dat is bij veel chronische ziekten. Het meest duidelijk is dat bij Parkinson(isme), maar zeker ook bij mensen die een CVA (beroerte) hebben gehad, bij dementie, de ziekte van Huntington, MS of andere neurologische aandoeningen. Bij de Parkinson dagbehandeling vormt muziek een essentieel onderdeel bij logopedie. Muziek is een belangrijk ondersteunend middel. We zetten het in bij bewegingsoefeningen zodat cliënten sneller een bepaald ritme ontwikkelen waarop zij zich voortbewegen. Maar ook het zingen in combinatie met ademhalingsoefeningen versterkt de longinhoud en daarmee het stemgeluid.”