Doorgaan naar content

Interventie bij dementie en probleemgedrag

Interventie bij dementie en probleemgedrag
24-04-2023

Door een vorm van dementie is er bij u sprake van problematisch gedrag waardoor u tijdelijk niet meer goed kan worden benaderd, verzorgd of behandeld in het verpleeghuis waar u woont. Er is een interventie nodig. U kunt dan tijdelijk verblijven op de afdeling voor dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP).

Bent u verwijzer? Op de pagina ‘Voor verwijzers’ staat wat u kunt doen om een cliënt aan te melden voor de D-ZEP afdeling.

Wat is de interventieafdeling?

Dementie en zeer ernstig probleemgedrag (D-ZEP) geeft vaak lastige situaties voor uzelf, uw naasten en zorgprofessionals. Betrokkenen weten niet meer hoe ze u kunnen helpen en dat geeft een machteloos gevoel. Een aantal zorgorganisaties uit regio Utrecht heeft daarom een gespecialiseerde interventieafdeling opgezet waar u tijdelijk kunt verblijven. Het doel van de D-ZEP afdeling is om het probleemgedrag te reguleren en/of verminderen. De zorgprofessionals werken op een methodische manier aan het begrijpen van het gedrag, het achterhalen van de oorzaak en het behandelen ervan. Zo vinden we met elkaar een manier om beter met het gedrag om te gaan. Er is ook aandacht voor tijdig signaleren, voorkomen van een terugval in de toekomst en goede nazorg.

Waar biedt ZorgSpectrum deze interventie?

De D-ZEP afdeling is gevestigd in ZorgSpectrum locatie Vreeswijk in Nieuwegein.

Hoe kom ik in aanmerking?

Via de link hieronder komt u op een overzicht waarin staat hoe u in aanmerking komt voor een tijdelijk verblijf op de D-ZEP afdeling en wat de kosten zijn.

Begeleiding van een cliënt met dementie en zeer ernstig probleemgedrag

Het is belangrijk om te kijken waar een cliënt nú behoefte aan heeft en om daarop in te spelen.

Lisette, cliëntbegeleider: “In mijn werk ben ik vooral bezig met observeren, met het herkennen van kleine signalen waaraan je kunt zien hoe het echt met iemand gaat. Daar kun je jaren studie over doen. Ik volg momenteel bijvoorbeeld SI-scholing. SI staat voor sensorische informatieverwerking. Door deze scholing leer ik nog beter observeren. Voorheen keek ik vooral naar hoe iemand reageert op geluid en visuele prikkels, nu kijk ik bijvoorbeeld ook naar smaak, geur en hoe iemand met zijn lijf beweegt.

We zien de mens achter de problemen. Als we van familie horen dat ze hun geliefden weer terug herkennen, is dat het mooiste compliment dat je kunt krijgen.”


Contact

Wilt u meer weten over de D-ZEP afdeling? De klantadviseurs van ZorgSpectrum helpen u graag verder. Afdeling Klantadvies is bereikbaar via telefoonnummer 030-5113000, van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.