Doorgaan naar content

Revalidatie na amputatie

Revalidatie na amputatie
21-04-2023

Wat is revalidatie na een amputatie?

Een amputatie is een operatie waarbij een lichaamsdeel wordt weggehaald, bijvoorbeeld een (onder)been. Hierna is revalideren vaak noodzakelijk, omdat u dagelijkse activiteiten opnieuw of anders moet aanleren.

Welke gespecialiseerde ondersteuning biedt ZorgSpectrum?

ZorgSpectrum is een van de weinige organisaties die revalidatiezorg biedt voor ouderen die een amputatie hebben ondergaan. Op onze gespecialiseerde afdeling volgt u een revalidatietraject dat is samengesteld door verschillende specialisten en dat is afgestemd op uw wensen.

Samenwerking

Deze revalidatieafdeling van ZorgSpectrum is gevestigd in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dit heeft onder meer als voordeel dat u voor controle-afspraken in het ziekenhuis niet hoeft te reizen en zo uw energie volledig kunt inzetten voor uw herstel.

Revalideren en herstellen na een amputatie

Ik heb de amputatie geaccepteerd en focus me volledig op mijn herstel.

Roelie werd geopereerd in het St. Antonius Ziekenhuis voor een onderbeen amputatie en kwam twee weken later op de herstelafdeling van ZorgSpectrum die is gevestigd in het ziekenhuis. “Hier volg ik vier dagen per week fysiotherapie. Ik oefen bijvoorbeeld met lopen met het rekje, fietsen en huppen over de brug. Ook leren lopen met een beenprothese was een van mijn doelen. Verder krijg ik ondersteuning van een diëtist. Ze heeft me op een eiwitdieet gezet om te helpen bij mijn genezing.

 

Veel dingen zijn niet meer vanzelfsprekend. Ik moet bij alles wat ik doe nadenken, maar ik merk dat ik vooruitga. Inmiddels kan ik op één been staan, zelfstandig naar de wc en mezelf wassen. Dat kon ik eerst niet. De bedoeling is dat ik weer zoveel mogelijk zelf kan voordat ik naar huis mag. Ook staat er een huisbezoek gepland om te kijken of er aanpassingen nodig zijn in mijn huis.”