Winterse maaltijden

Het winterseizoen kent een eigen menu bij ZorgSpectrum én er is aandacht voor duurzaamheid. Hoe doen ze dat in Het Haltna Huis in Houten?
Ilonka Hofstra, 53 jaar, werkt al zo’n 14 jaar in het Grand Café van Het Haltna Huis en sinds 2023 als kok. “Ik vind het belangrijk dat bewoners tevreden zijn over de maaltijden. Elk seizoen heeft een eigen menu-cyclus dat is afgestemd op de groenten van dat moment. Elke cyclus wordt getest door een proefpanel. Dat panel bestaat uit cliënten en medewerkers. Zij proeven dan zo’n 20 verschillende gerechten. Dat blijft toch wel spannend, kritiek nemen we heel serieus.
Smaken verschillen
Smaak is heel persoonlijk, dus we proberen het gerecht qua smaak neutraal te houden zodat iedereen het lekker vindt, maar naar eigen voorkeur bijvoorbeeld meer zout of peper kan toevoegen. We houden rekening met wat bewoners over het algemeen lekker vinden. We merken zelfs dat dat per locatie kan verschillen. Voor mensen die een specifiek gerecht niet lusten, is er een alternatief en er is ook altijd een vegetarische optie. Ik verwacht dat in de toekomst de maaltijdvoorkeur van bewoners verandert. Op dit moment geven de meeste bewoners nog de voorkeur aan aardappelen, groente en vlees, terwijl we bij een volgende generatie meer pasta’s terugzien. Dat zien we nu al terug bij de groep Jonge Mensen met Dementie, daar zijn de voorkeuren anders. Het blijft daarom belangrijk om continu de wensen in het proefpanel te bespreken.
Kerstdiners
Dit jaar verdelen we de kerstdiners over vier dagen en serveren we de maaltijd in buffetvorm. De keuze is uitgebreider en het is voor ons ook leuk om tijdens het diner bij de bewoners zelf te zijn in het Grand Café. De sfeer is gezellig als bewoners samen met hun naaste komen dineren en we proberen er met elkaar echt iets bijzonders van te maken.
Aandacht voor individuele wensen
We houden zoveel als mogelijk rekening met individuele voorkeuren, zoals halal bereiding of koosjer. Maar als er bijvoorbeeld een bewoner is met een Surinaamse achtergrond en graag eens een Surinaamse maaltijd wil, dan doen we ons best ook aan die wens tegemoet te komen. Dat is soms een behoorlijke uitdaging, omdat we het ook belangrijk vinden om zo duurzaam mogelijk de maaltijden te bereiden. We willen verspilling van voedsel voorkomen.”
Duurzame voeding
Volgens manager Gastvrijheid en service, John Geurtsen, is het belangrijk aandacht te hebben voor het verminderen van voedselverspilling. John: “We hebben meerdere initiatieven genomen om de voedselverspilling te verminderen. We hanteren hiervoor een verspillingsmonitor. Er is een meting geweest en naar aanleiding daarvan zijn er verbeteringen doorgevoerd. Die verbeteringen hebben geleid tot een daling van het verspillingspercentage van 24% naar 15%. Een mooi resultaat dat we zeker nog verder gaan doorvoeren en we oog voor blijven houden.”

Benodigdheden:
• 4 witlof stronkjes
• 1 kilo aardappelen (puree)
• kookroom (ongeveer 350 ml)
• crème fraîche (500 ml)
• melk (250 á 500 ml.)
• geraspte jonge kaas (6 plakken)
• schouder- of achterham (6 plakken)
• olijfolie
• kerriepoeder, zout en peper
• klontje boter
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bereiden:
Aardappelpuree
Kook de aardappelen. Pureer deze met een beetje melk en een klontje boter (peper en zout naar smaak).
Witlof
Snijd de witlof in reepjes. Verhit olie in een wokpan en wok de witlof. Doe er de kerriepoeder bij met kookroom en crème fraîche. Kruiden toevoegen, zout en peper naar smaak. Voeg vervolgens de helft van de geraspte kaas toe aan de wokpan, evenals de helft van de in reepjes gesneden ham. Roer door. Verdeel de puree over de ovenschaal en daar bovenop de witlof. Voeg vervolgens de rest van de geraspte kaas en ham toe.
Zet de schaal in de oven gedurende 15 minuten (160 graden).