Doorgaan naar content

Oefentherapeut Maud Bos wint onderzoek & praktijkprijs van UNO Amsterdam

Maud Bos, oefentherapeut
16-12-2022

Donderdag 15 december ontving Maud Bos, geriatrie oefentherapeut bij ZorgSpectrum, de onderzoek & praktijkprijs van UNO Amsterdam (Universitair Netwerk Ouderenzorg) voor het project ‘Krachtig revalideren’. Ze ontving een cheque van tienduizend euro uit handen van onderzoeker Marike de Boer.

UNO Amsterdam stelt elk jaar twee subsidies beschikbaar voor praktijkgericht onderzoek. Deze subsidies bestaan niet alleen uit een geldbedrag, maar ook uit begeleiding bij de opzet en uitvoering van het winnende onderzoek. Maud diende een onderzoeksvoorstel in bij het UNO onder de naam ‘Krachtig revalideren’. Dit wordt een vervolg op het onderzoek dat ze afgelopen zomer deed naar het vroegtijdig signaleren van sarcopenie (het verlies van spiermassa en spierfunctie) bij cliënten van de geriatrische revalidatie. In dit vervolgonderzoek gaat Maud kijken of er eenvoudige en toegankelijke meetinstrumenten zijn om sarcopenie te voorspellen. “De gebruikelijke test – de bio-impendatiemeter – is namelijk heel duur en niet voor iedereen geschikt”, legt Maud uit.

Het is een relevant en belangrijk onderwerp om verder onderzoek naar te doen. Niet alleen voor ZorgSpectrum, maar ook voor andere revalidatie-afdelingen die zijn verbonden aan het UNO en daarbuiten. De beoordelingscommissie van het UNO koos Mauds onderzoeksvoorstel daarom als winnaar van de onderzoek & praktijkprijs.

Maud ontving de prijs in het bijzijn van een aantal collega’s. Onder meer Thomas Slingerland, manager Tijdelijk bij ons, was daarbij aanwezig. “Het is ontzettend waardevol om onderzoek in welke vorm dan ook een platform te geven. Dit zorgt voor bewustzijn onder alle collega’s en helpt begrijpen en verder te denken en te handelen. Ik ben heel benieuwd hoe het vervolg eruit gaat zien, en naar de praktische toepassingen natuurlijk.”

Maud Bos, oefentherapeut

Maud Bos: “Het stimuleert het doen van onderzoek in de praktijk. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen vanuit het UNO.”