Oog voor u
Virtuele thuiszorg
We vinden het belangrijk dat we de cliënt kennen en dat we samen met naasten inspelen op zijn/haar behoeften. We werken vanuit het principe ‘Oog voor u’. Dit betekent dat we oog hebben voor wat iemand zelf nog wil en kan en daar zo goed mogelijk bij aansluiten, om zo de kwaliteit van leven te behouden en waar mogelijk te verbeteren.
Inspraak en medezeggenschap 

Vanuit het cliëntperspectief lag de focus voor ZorgSpectrum onder meer op inspraak en medezeggenschap. Op het gebied van inspraak worden cliënten en cliëntvertegenwoordigers bijvoorbeeld in toenemende mate gevraagd om, middels een klankbordgroep, een bijdrage te leveren in projecten. Een mooi voorbeeld van inspraak vanuit het cliëntperspectief is dat er een cliëntvertegenwoordiging zit in de adviesraad van de wetenschapscommissie.

Medezeggenschap wordt vormgegeven door de cliëntenraden van de bedrijfseenheden Nieuw thuis, Tijdelijk bij ons en Bij u thuis. Van elke deelraad participeren de voorzitter en een lid in de centrale cliëntenraad van ZorgSpectrum. De cliëntenraden en het directieteam hebben de wens uitgesproken om samen te kijken naar de toekomst van de zorg en daarbij passende cliëntparticipatie. Een extern begeleider heeft hierover gesprekken gevoerd met alle cliëntenraadsleden, de bestuurder en de directeuren. In januari 2023 worden de uitkomsten hiervan met elkaar gedeeld en worden afspraken gemaakt over het vervolg.


Innovatie

We zoeken met elkaar naar passende oplossingen voor uitdagingen die we tegenkomen in de zorg voor cliënten. Dat kan een andere manier van werken zijn of het inzetten van technologie. Afgelopen jaar hebben we onder meer de volgende vernieuwingen gerealiseerd.

Nieuwe manier van werken in Verpleeghuis van de toekomst
In ZorgSpectrum locatie De Kuifmees hebben we een field lab ingericht als ‘Verpleeghuis van de toekomst’. We hebben hier met elkaar een visie ontwikkeld om toekomstgerichte zorg te kunnen bieden. We startten in eerste instantie met het aanwijzen van technologische innovaties, maar verlegden al snel de focus naar sociale innovatie. Dit betekent dat we eerst kijken of de manier waarop we de zorg bieden nog logisch en passend is. De grootste winst voor het ‘Verpleeghuis van de toekomst’ was om de zorg op een andere manier te organiseren en om dat samen met de zorgprofessionals te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren. Om gedurende het hele project bewust te zijn van eigen belemmerende overtuigingen hadden we een inspiratieraad opgericht. De raad hield ons scherp vanuit verschillende perspectieven en besprak dilemma’s met ons. Dit gaf vertrouwen en zorgde ervoor dat we ons sneller konden ontwikkelen.
Podcast: Verpleeghuis van de toekomst aflevering 4
Anders werken

Pilot Virtuele thuiszorg
In september 2022 is binnen de discipline ‘Vertrouwd thuis’ een pilot gestart met virtuele thuiszorg.
We werken hierin samen met zorgtechnologie leverancier MobileCare, waardoor een productenaanbod van ongeveer dertig technologische hulpmiddelen beschikbaar is gekomen. Van (gekoppelde) meetapparatuur tot sensoren en welzijnsoplossingen. Het primaire doel is om zelfredzaamheid van cliënten te vergroten. De pilot duurt tot maart 2023.
Mevrouw Beke-de Graaf
in magazine Samen
december 2022
“Ik doe mee aan de proefperiode voor de inzet van zorgtechnologie. Met de wijkverpleegkundige heb ik besproken welke producten voor mij een toegevoegde waarde kunnen hebben.”
Nieuwe slimme matrassen
In november 2022 hebben we op twee locaties een nieuwe versie van de slimme matrassen in gebruik genomen. Deze matrassen worden gebruikt om de nachtrust van cliënten te bevorderen. Naast houding en in- en uit bed signalering bestaat er nu de mogelijkheid om te signaleren of een cliënt op de bedrand zit en zijn er doorontwikkelingen om de mate van onrust in beeld te kunnen brengen en te onderzoeken. Medio 2023 evalueren we deze nieuwe versie.

Zingeving in palliatieve zorgfase
ZorgSpectrum heeft deelgenomen aan het project ‘Op weg naar landelijke implementatie van de spirituele dimensie in de zorg’. Het resultaat hiervan is dat de aandacht voor zingeving in de palliatieve en terminale zorgfase is versterkt.


Expertisegroepen en nieuwe producten

We hebben het afgelopen jaar ook gewerkt aan de doorontwikkeling van diverse expertisegroepen en nieuwe producten.

Jonge mensen met dementie (JMD)
De JMD-afdeling in locatie Het Haltna Huis in Houten heeft een bewogen jaar doorgemaakt. In april 2022 is de wens gerealiseerd om een deel van de woonafdeling gesloten te maken voor bewoners voor wie dat van belang is. Ook zijn de voorbereidingen gestart voor het behalen van het PREZO keurmerk.

Vertrouwd thuis
De visie van Vertrouwd thuis wordt steeds meer onderdeel van het denken en handelen van collega’s. Vertrouwd thuis is niet alleen een belangrijk onderdeel in de landelijke beweging ‘Langer thuis’, maar ook een belangrijke partner in de ontwikkeling van reablement. In 2022 stonden onder meer de samenwerking met Mobile Care (zie kopje virtuele thuiszorg) en gesprekken over planbare nachtzorg op de agenda.

Dementie met zeer ernstig probleemgedrag
Locatie Vreeswijk heeft een interventieafdeling voor mensen met dementie en zeer ernstig probleemgedrag. Het multidisciplinaire team is uitgebreid geschoold en getraind om deze doelgroep te ondersteunen. We hebben de eerste stappen gezet om te komen tot de status van een regionaal expertise centrum (REC). De proefvisitatie hiervoor vindt plaats in april 2023.

Dwarslaesie
In samenspraak met collega’s van de Hoogstraat hebben we een zorgprogramma beschreven voor mensen met een dwarslaesie.

Geriatrische revalidatie
ZorgSpectrum wil zich ontwikkelen tot expertisecentrum op het gebied van geriatrische revalidatie. Op 8 november heeft de visitatiecommissie Topcare locatie Ervenstaete bezocht. Er werden enkele bevindingen gedeeld, aanbevelingen gedaan en waren er twee verbeterpunten. Eén betrof het traject om te komen tot het aanstellen van iemand die promoveert op een bepaald thema (een promovendus). Het andere verbeterpunt had betrekking op het zichtbaar maken van het scholingsprogramma voor medewerkers geriatrische revalidatie. Op beide punten werd aanvullende informatie naar de visitatiecommissie gestuurd. Het resultaat van de visitatie heeft begin 2023 geleid tot de toekenning van het Topcare-predicaat.  
Wij zijn trots op alle multidisciplinaire teams die top geriatrische zorg in ZorgSpectrum mogelijk én zichtbaar maken.
Onderzoeken

ZorgSpectrum werkt nauw samen met universiteiten, het UNO (Universitair Netwerk Ouderenzorg) Amsterdam en Hogescholen (in het bijzonder de Hogeschool Utrecht) als partner in wetenschappelijk onderzoek. We hebben een wetenschapscommissie binnen de organisatie die onderzoeksaanvragen beoordeelt en stimuleert, en die ondersteunt bij (wetenschappelijk) onderzoek binnen de organisatie. Daarnaast voeren professionals in opleiding praktijkonderzoeken uit op de afdelingen. De wetenschapscommissie zal in 2023 ook deze onderzoeken in kaart brengen, zodat opgedane kennis gedeeld kan worden.
Onderzoek & praktijkprijs
'Krachtig revalideren'
Op 15 december ontving Maud Bos, geriatrie oefentherapeut bij ZorgSpectrum, de onderzoek & praktijkprijs van UNO Amsterdam voor het project ‘Krachtig revalideren’. Ze doet onderzoek naar meetinstrumenten die sarcopenie (verlies van spiermassa en spierfunctie) kunnen voorspellen bij cliënten van de geriatrische revalidatie.
Lees verder
Volgende pagina