divider

IMG 20201211 WA0004

Woonstudio's jonge mensen met dementie geopend in Houten

ZorgSpectrum locatie Het Haltna Huis in Houten heeft begin december een speciale woongroep voor jonge mensen met dementie (JMD) geopend in Houten. Naast de al bestaande dagbehandeling, is er nu ook  woonstudio’s voor jonge mensen met dementie.  Wethouder Jan Overweg (gemeente Houten) en Vivian Broex (Raad van Bestuur ZorgSpectrum) hielden het openingswoord, waarna Joos van de Griendt als één van de eerste bewoners de openingshandeling van deze nieuwe afdeling verrichte.

De ondersteuning voor jonge mensen met dementie is volop in ontwikkeling bij ZorgSpectrum. Mensen die op jonge leeftijd (onder de 65 jaar) de diagnose dementie krijgen, hebben andere wensen met betrekking tot wonen dan ouderen met dementie. Zij lopen ook tegen andere problemen aan dan ouderen. Jonge mensen staan vaak nog volop in het maatschappelijk leven. Ze hebben een baan, een gezin en soms zijn er nog thuiswonende kinderen. Hierdoor is de impact van de dementie groot. In 2019 is ZorgSpectrum daarom al begonnen met het aanbieden van dagbehandeling voor deze doelgroep. Dit aanbod wordt nu verder uitgebreid met een woongroep.

Opening
Tijdens het openingswoord sprak wethouder Houten Jan Overweg vol trots over dit initiatief en het belang hiervoor voor jonge mensen met dementie. Via de rode loper werd door Joos van de Griendt het lint doorgeknipt waarmee de toegangsdeur tussen het dagcentrum en het woongedeelte officieel werd geopend. Geestelijk verzorger Thomas Borggrefe droeg een zelfgemaakt gedicht voor over hoe het voelt en wat het met je doet om dementie te hebben. Dit werd door veel mensen herkend en ontroerde enorm.

Wonen en dagbehandeling

De nieuwe woonstudio’s zijn zowel voor bezoekers van de JMD dagbehandeling als voor andere jonge mensen met dementie voor wie thuis wonen niet meer mogelijk is. Bestuurder Vivian Broex: “Wij hebben met dit initiatief echt oog voor de jonge mensen met dementie. Het is erg belangrijk om goed te luisteren naar het verhaal van de jonge mensen met dementie, hun leven en veelal ook hun sociale netwerk. Deze mensen staan nog volop in het maatschappelijke leven. De dagbehandeling speelt in op hun interesses. Dit geeft een hele bijzonder dynamiek. Bovendien is er veelal een nauwe vertrouwensrelatie vanuit de medewerkers met de familie of het netwerk. Ik ben er enorm trots op dat we deze expertise voor jonge mensen met dementie kunnen bieden. Ook als mensen besluiten om in Het Haltna Huis te gaan wonen, kunnen zij gebruik blijven maken van de dagbehandeling.” 

Logeren
Er zijn in totaal 22 studio’s beschikbaar voor jonge mensen met dementie. Zij wonen in een open setting waar met domotica veiligheid geboden wordt. Naast de woonstudio’s zijn er ook twee studio’s beschikbaar om te logeren. Jonge mensen met dementie kunnen hier tijdelijk verblijven. De logeerperiode kan de mantelzorger helpen om weer even op adem te komen, waardoor het mogelijk is om langer thuis te blijven wonen.  Ook mensen die niet woonachtig zijn in Houten en gebruik willen maken van de dagbehandeling of de woonstudio’s kunnen bij ZorgSpectrum terecht.

Meer informatie? Interesse?
Voor meer informatie over JMD en zorgadvies, kunt u terecht bij de afdeling Klantadvies van ZorgSpectrum. Zij zijn bereikbaar via 030-6575045 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

footer boog