divider

Dagbehandeling voor jonge mensen met dementie

Sinds kort biedt ZorgSpectrum Overdag bij ons dagbehandeling voor jonge mensen met dementie. Dit is uniek in de regio. De dagbehandeling is gestart in locatie Het Haltna Huis in Houten op de vrijdag. Op korte termijn komt hier een tweede dag bij. Het streven is om door te groeien naar een aanbod van vijf dagen per week.

Uniek in de regio
De vraag naar dagbehandeling voor jonge mensen met dementie, was er al langer. De dichtstbijzijnde mogelijkheid was in Leusden. Voor veel mensen is dat te ver weg, terwijl de wens om ondersteuning er wel is. Het is daarom fijn dat wij nu dagbehandeling voor deze doelgroep kunnen bieden.

Diagnose
In Nederland zijn ongeveer 12.000 mensen jonger dan 65 jaar bij wie de diagnose dementie is vastgesteld. Het herkennen ervan is niet makkelijk, omdat dementie bij jonge mensen zich niet zozeer kenmerkt door geheugenproblematiek (zoals bij ouderen), maar veelal door gedragsveranderingen. In combinatie met een relatief jonge leeftijd is het ziektebeeld door naasten en professionals makkelijk te verwarren met een depressie, burn-out of overspannenheid. Dit gebeurt dan ook regelmatig. De daadwerkelijk diagnose dementie laat vaak jaren op zich wachten, gemiddeld bijna 4,5 jaar.

Anders dan reguliere dagbehandeling
Er zijn overeenkomsten met een reguliere dagbehandeling, maar ook verschillen. De doelgroep van deze nieuwe afdeling is anders. Dit komt allereerst doordat jonge mensen met dementie nog volop in het maatschappelijke leven staan. Ze hebben vaak een baan en een gezin en soms zijn er nog thuiswonende kinderen. Men vervult verschillende rollen, zoals die van partner, werknemer en ouder. De impact van de dementie is hierdoor groot. De spanningen, zowel thuis als in het bredere sociale leven en in het werk, kunnen hoog oplopen.

Begeleiding
De begeleiding bij de dagbehandeling stemmen we af op de jonge doelgroep. Er zijn altijd twee vaste medewerkers op de groep en een vast onderdeel is de inzet van de psycholoog. Daarnaast maken we, afhankelijk van de bezoeker, gebruik van de inzet van onze overige behandelaren, zoals een ergotherapeut, logopedist, fysiotherapeut en muziektherapeut. Ook de casemanager is betrokken.

Mantelzorgers
Ook voor mantelzorgers is het bezoek van hun naaste aan de dagbehandeling belangrijk. Op die momenten kunnen zij ‘op adem komen’ en zelf activiteiten ondernemen die voor hen belangrijk zijn.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Klantadvies, via 030-6575045 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

footer boog