divider

Psychologische hulp medewerker FJ Bruijel LD20160622 529 WEBBannerStart kopgroep in Houten

Voor mensen met beginnende dementie


Vanaf 11 oktober start op de donderdag in Houten een nieuwe groep voor mensen met beginnende dementie. De zgn. "Kopgroep". In Nieuwegein is een vergelijkbare groep al eerder gestart, maar in de dementievriendelijke gemeente Houten was het wenselijk ook een groep te starten in deze regio.

De Kopgroep is een vaste, wekelijkse bijeenkomst voor mensen met dementie van gemiddeld acht deelnemers. Onder begeleiding van een psycholoog gaat de groep met elkaar in gesprek over datgene wat hen bezig houdt. De gespreksonderwerpen kunnen de deelnemers zelf ter sprake brengen. Op die manier ontstaat er herkenning bij de deelnemers en leert het hen anders tegen bepaalde veranderingen aan te kijken. Dat stimuleert het zelfvertrouwen. Het komt namelijk veel voor dat er bij dementie sprake van onzekerheid: Kan ik dit nog wel? Hoe kan ik actief in het leven blijven staan? Hoe kunnen mijn partner en ik sámen met eventuele veranderingen in gedrag omgaan? Door er met elkaar in openheid over te praten, geeft dit vertrouwen.

Voor wie is deelname geschikt?

Deelname is geschikt voor mensen die de diagnose dementie hebben gekregen en daar over willen praten. Zij kunnen deel uit maken van de groep zolang zij hier baat bij hebben en actief kunnen blijven meedoen. De groep bestaat daardoor weliswaar uit vaste deelnemers, maar er zullen mensen bij komen, of ook mensen af gaan. 

Heb ik een indicatie nodig?

Er is een indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) voor 'Begeleiding groep'. Indien u nog niet over zo'n indicatie beschikt, kan uw huisarts u bij de aanvraag helpen, of u kunt contact opnemen via afdeling Klantadvies van ZorgSpectrum.

Meer informatie?

Wilt u informatie of deelname aan de Kopgroep iets voor u of uw naaste kan zijn? Of wilt u persoonlijk advies als het gaat om de ziekte van Alzheimer of aanverwante vormen van dementie? U kunt hiervoor terecht bij de afdeling Klantadvies van ZorgSpectrum onder telefoonnummer 030-6575045 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur).
Meer informatie over de kopgroep kunt u eveneens vinden op deze websitepagina. Hier kunt u eveneens informatieve folders downloaden over ondersteuning bij dementie.

footer boog