divider

Woonstudio's voor jonge mensen met dementie in Het Haltna Huis

ZorgSpectrum locatie Het Haltna Huis in Houten krijgt een woongroep voor jonge mensen met dementie. Dit is mogelijk vanwege de aanstaande verhuizing van de revalidatieafdeling naar nieuwbouwlocatie Ervenstaete.

De ondersteuning voor jonge mensen met dementie is volop in ontwikkeling bij ZorgSpectrum. Mensen die op relatief jonge leeftijd (onder de 65 jaar) de diagnose dementie krijgen, lopen tegen andere problemen aan dan ouderen met deze ziekte. Jonge mensen staan vaak nog volop in het maatschappelijk leven. Ze hebben een baan, een gezin en soms zijn er nog thuiswonende kinderen. De impact van de dementie is hierdoor groot. In 2019 is ZorgSpectrum daarom gestart met het aanbieden van dagbehandeling voor deze doelgroep.
Dit aanbod breiden we verder uit met een woongroep voor jonge mensen met dementie.

Woonstudio’s
De woongroep komt op de eerste verdieping van Het Haltna Huis. Momenteel is hier nog de revalidatieafdeling gevestigd, maar deze afdeling verhuist eind oktober naar onze nieuwe locatie Ervenstaete in Houten. Hierdoor komt er per 1 november 2020 woonruimte vrij. In totaal zijn er twaalf woonstudio’s beschikbaar.
ZorgSpectrum vindt het belangrijk dat jonge mensen met dementie zoveel mogelijk zelf regie kunnen blijven voeren over hun leven. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om een open setting te creëren op de woonafdeling. Om de veiligheid van onze toekomstige bewoners te kunnen waarborgen, maakt ZorgSpectrum gebruik van technische ondersteuning zoals GPS. Hierdoor kunnen bewoners in veiligheid vrijheid, met nabijheid van begeleiders, bewegen.

Dagbehandeling
De woonafdeling is zowel voor bezoekers van de JMD dagbehandeling als voor andere jonge mensen met dementie voor wie thuis wonen niet meer mogelijk is. Normaal gesproken betekent een verhuizing naar een woonzorglocatie dat een cliënt niet (meer) naar de dagbehandeling gaat, maar dat willen we dit keer anders aanpakken. Op het moment dat een cliënt verhuist naar de woongroep, kan hij/zij overdag de dagbehandeling (blijven) bezoeken. Op het dagcentrum zal daardoor een mix ontstaan van mensen die thuis wonen en van bewoners van Het Haltna Huis. In de avond kunnen bewoners hun eigen tijd invullen, begeleiding is altijd aanwezig.

Logeren
Naast de woonstudio’s komen er ook twee studio’s beschikbaar voor logeren. Vanaf 1 november kunnen jonge mensen met dementie hier tijdelijk verblijven. De logeerperiode kan de mantelzorger helpen om weren even op adem te komen, waardoor het mogelijk is om langer thuis te blijven wonen.

Meer informatie?
Wilt u weten of de woongroep voor jonge mensen met dementie iets voor u is? Dan kunt u contact opnemen met onze klantadviseurs. Zij zijn bereikbaar via 030-6575045 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kuifmees

ZorgSpectrum realiseert nieuwe woonzorglocatie in Nieuwegein

Zorgorganisatie ZorgSpectrum realiseert een nieuwe woonzorglocatie in Nieuwegein en speelt daarmee in op de toenemende vraag naar verpleeghuiszorg. Het voormalig kantoorgebouw aan de Kuifmees 50 wordt getransformeerd tot een intramuraal zorgcomplex. Het pand is aangekocht door het Bouwinvest Healthcare Fund.

In het complex worden 76 zorgeenheden met bijbehorende voorzieningen gerealiseerd voor mensen met dementie. Alle bewoners hebben de beschikking over een privé woonruimte met eigen sanitaire voorzieningen. Daarnaast kunnen bewoners op elke verdieping gebruikmaken van een tweetal gemeenschappelijke woonkamers met een directe toegang tot de buitenruimte.

Het complex ligt in de wijk Doorslag en op loopafstand van het St. Antonius ziekenhuis en diverse voorzieningen.

Wachtlijsten

Vastgoedcoördinator Johan Gubbens: “In Nieuwegein is een toenemende vraag naar verpleeghuiszorg voor mensen met dementie. Met de realisatie van deze nieuwe woonzorglocatie komen we tegemoet aan de oplopende wachtlijsten in de intramurale zorg. Naar verwachting openen we medio juni 2021 de deuren.”

De Kuifmees biedt een aangename en stimulerende omgeving waar van alles te beleven is en waar bewoners actief betrokken worden bij (dagelijkse) bezigheden. Kwartiermaker Maria Wilson: “De nadruk ligt op het realiseren van een betekenisvol leven. We leren de mens achter de bewoner kennen. Wat vindt iemand belangrijk? Welke wensen, behoeften en voorkeuren heeft hij/zij? Samen met bewoners en hun naasten zorgen wij voor een prettige daginvulling.”

Duurzaam

De transformatie van kantoorgebouw naar woonzorg past bij de duurzaamheidsambitie van het Heatlhcare Fund. Het woonzorgcomplex wordt voorzien van extra isolatie, dubbelglas en zonnepanelen. Warmte wordt opgewekt door middel van een warmtepomp.

Deze aankoop past uitstekend binnen de ambities van het Bouwinvest Healthcare Fund om verder uit te breiden in het segment intramurale zorg. “We zijn blij dat we dit gebouw voor ZorgSpectrum in portefeuille kunnen nemen. Gezien de groeiende vraag naar plaatsen voor mensen met een zware zorgvraag in Nieuwegein voorziet dit gebouw in de grote behoefte aan passende huisvesting”, aldus Erwin Drenth, Director Dutch Healthcare Investments.

 

Foto: v.l.n.r. Johan Gubbens, vastgoedcoördinator bij ZorgSpectrum; Monique Tetteroo, manager bij Bouwinvest Healthcare Fund; Vivian Broex, Raad van Bestuur bij ZorgSpectrum en Arjen Maatje, projectontwikkelaar/eigenaar van Fortius Real Estate Development. ©Timo van Ekris

ZorgSpectrum locatie Het Haltna Huis in Houten krijgt een speciale woongroep voor jonge mensen met dementie. Deze woonafdeling is bedoeld voor bezoekers van de JMD dagbehandeling en voor andere jonge mensen met dementie voor wie thuis wonen niet meer mogelijk is.

Mensen die op relatief jonge leeftijd (onder de 65 jaar) de diagnose dementie krijgen, lopen tegen andere problemen aan dan ouderen met deze ziekte. Jonge mensen staan vaak nog volop in het maatschappelijk leven. Ze hebben een baan, een gezin en soms zijn er nog thuiswonende kinderen. De impact van de dementie is groot. ZorgSpectrum is daarom in 2019 begonnen met het aanbieden van dagbehandeling voor deze groep. Dit aanbod breiden we verder uit met een woongroep voor jonge mensen met dementie.

Normaal gesproken betekent een verhuizing naar een woonzorglocatie dat een cliënt niet (meer) naar de dagbehandeling gaat. Dat willen we dit keer anders aanpakken. Op het moment dat een cliënt verhuist naar de woongroep, kan hij/zij overdag de dagbehandeling (blijven) bezoeken. Op het dagcentrum zal daardoor een mix ontstaan van mensen die thuis wonen en van bewoners van Het Haltna Huis.

Op dit moment kijkt ZorgSpectrum hoe een en ander precies vorm krijgt. Het streven is om eind dit jaar te starten met de woongroep.
In de nieuwsbrief van Netwerk Dementie Lekstroom kunt u meer lezen over deze nieuw te vormen woonafdeling.
U kunt ook contact opnemen met onze klantadviseurs via het telefoonnummer 030-6575045 of via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ZorgSpectrum en De Hoogstraat Revalidatie hebben 17 juli 2020 een Intentieverklaring getekend, en de intentie uitgesproken om verdere samenwerking te verkennen. Het voornemen is dat op de voormalige afdeling De Overstap (locatie van De Hoogstraat Revalidatie) ZorgSpectrum gaat zorg dragen voor de verpleging en verzorging van revalidanten. ZorgSpectrum krijgt daarmee een fysieke plek op de locatie van De Hoogstraat. Via deze voorgenomen nieuwe samenwerking kunnen patiënten van De Hoogstraat die hun klinische revalidatie hebben beëindigd of (nog) onvoldoende belastbaar zijn om klinische revalidatie te ondergaan, op deze ZorgSpectrum-afdeling verblijven. De focus ligt daarnaast op samenwerking op het gebied van dwarslaesierevalidatie voor ouderen en postoperatieve decubituszorg (doorligplekken). Voor deze patiënten is het waardevol dat zij in de nabijheid van het revalidatiecentrum verblijven.

Wij hopen dat de intentieverklaring in het najaar 2020 leidt tot een concrete samenwerkingsovereenkomst. De voorbereidingen hiervoor worden in de huidige oriëntatiefase in gang gezet.

Gesprongen waterleiding in Het Houtens Erf

In de nacht van vrijdag 26 juni op zaterdag 27 juni is er in de kapsalon van ZorgSpectrum locatie Het Houtens Erf een waterleiding gesprongen. Vanwege de vrijgekomen stoom is het brandalarm afgegaan en is de brand brandweer geweest.

Er was niemand aanwezig in de kapsolon. Er is geen enkel moment sprake geweest van onrust, bewoners hebben doorgeslapen en ook medewerkers die opdat moment aan het werk waren, zijn direct op de hoogte gesteld.

De oorzaak wordt nog onderzocht en de kapsalonruimte wordt maandag weer hersteld en gecontroleerd. Zodra het veilig is de stroomvoorziening weer aan te sluiten, kunnen cliënten weer naar de kapsalon. Verwacht wordt dat dit komende week weer mogelijk is.

Ervenstaete 18 6 2020 1

Eerste heipaal geslagen locatie Ervenstaete

HOUTEN – Donderdag 18 juni 2020 werd de 1e heipaal de grond in geboord voor de realisatie van revalidatielocatie Ervenstaete. De nieuwe locatie,  die in oktober 2020 in gebruik wordt genomen, biedt revalidatie met bijbehorende ruimten voor fysiotherapie en behandelingen aan 30 personen. De nieuwe locatie wordt direct naast het bestaande pand Het Houtens Erf gebouwd.

De 1e paal werd geboord door bestuurder Vivian Broex, Manager Tijdelijk bij ons Marja de Graaf en Hoofd Zorg en welzijn Robert Spruit. Met elkaar werd er geproost op de start van het nieuwe gebouw. Vanwege de corona-maatregelen is ervoor gekozen de festiviteit in klein comité te vieren met enkele vertegenwoordigers vanuit de verschillende doelgroepen, zoals omwonenden, de cliëntenraad, verpleegkundigen, behandelaren, gemeente Houten en bouwpartners.  

Betere doorstroming vanuit het ziekenhuis
Marja de Graaf: “Door de realisatie van dit initiatief komen we tegemoet aan de oplopende wachtlijsten in de intramurale zorg en vindt er een betere doorstroming plaats vanuit de ziekenhuizen. Gezien de demografische ontwikkelingen verwachten we een toename in het aantal ouderen dat een beroep doet op  herstel- en revalidatiezorg.”

Expertise
Dat ZorgSpectrum een specifieke revalidatielocatie bouwt, is niet verwonderlijk. ZorgSpectrum werkt sinds 2002 intensief samen met ziekenhuizen en huisartsen. Vanwege de langdurige expertise op het gebied van revalidatie in combinatie met de oudere doelgroep, zijn zij belangrijke samenwerkingspartners. In de nieuwe locatie zal ZorgSpectrum zich niet alleen richten op kortdurende herstelperiodes, maar ook op intensieve revalidatie, bijvoorbeeld na een val of botbreuk.

Buurtbewoners
Vastgoedmanager Johan Gubbens: “We zijn verheugd dat de omgevingsvergunning door de gemeente Houten kon worden afgegeven. De direct omwonenden zijn uitgenodigd om de bouwplannen te bekijken en om vragen te stellen. De plannen waren er al lang, dus we zijn blij dat er geen bezwaren zijn binnen gekomen en we nu echt kunnen starten met de bouw. Omwonenden zijn geïnformeerd over de planning. Ook wanneer er mogelijk enig overlast kan zijn vanwege het bouwverkeer. We hopen de overlast uiteraard tot een minimum te beperken.”

Feestelijke opening
ZorgSpectrum verwacht de eerste revalidanten in oktober 2020 welkom te heten. Vivian Broex: “Voor ons is vastgoed altijd een puzzel. Wij zijn enorm trots op de bouw van de nieuwe locatie. Afhankelijk van de covid-maatregelen tegen die tijd, zullen we het nieuwe gebouw met een feestelijk tintje openen. De omwonenden zullen wij daar zeker ook bij betrekken.”

Vragen?
Indien inwoners vragen hebben over de bouwplannen, dan kunnen zij contact opnemen met Johan Gubbens, vastgoedcoördinator, via mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

footer boog