divider

bloggers Susanne van Doorn

Wat vind jij van zelf roosteren?

Bij ZorgSpectrum locatie Vreeswijk zijn we dit jaar begonnen met het zelf roosteren. Dit heeft voordelen en nadelen. Wel is het een stap vooruit, naar mijn idee. We hebben in grove lijnen zelf de regie over onze eigen werktijden en indeling, maar moeten ook kijken naar de juiste bezetting en uren indeling.

Over het algemeen vond ik het eerlijk gezegd fijn dat het rooster door de roosterplanners gedaan werd. Ik had er in principe geen omkijken naar en als ik eens wilde ruilen van dienst met een collega, dan kon dit.

Toch stond het idee om zelf het rooster te gaan maken mij aan. Ik vind het prettig dat ik zelf mijn diensten kan invullen en kan aangeven wanneer ik wil werken. Door het zelf roosteren, kan ik mijn eigen rust in mijn rooster creëren, mijn wensen aangeven, en weet ik waar ik aan toe ben. Ook kan ik meer leuke dingen vooruit plannen, en dat is prettig.

De verandering

Maar hoe verloopt nou zo`n proces van verandering en hoe vul je nou je rooster in? Waar moet je op letten? Het zijn werkzaamheden waar we als zorgverleners ons nooit eerder mee bezig hoefden te houden.

Uren optellen en waar kom je dan op uit per maand, letten op de bezetting en de hoeveelheid diensten. We kunnen natuurlijk klakkeloos invullen wanneer we willen werken, maar er moet natuurlijk ook gelet worden op welke diensten al ingevuld zijn en of er op die dag nog verzorgenden of helpenden nodig zijn.

Zo’n proces moet groeien

Het zal echt niet van de een op andere dag helemaal perfect gaan. We vullen nu handmatig op een papieren lijst de diensten in die we willen werken. Vervolgens kijkt de zorgcoördinator de ingevulde maandroosters na, samen met een medewerker van de planning. Dan wordt nog bijgeschaafd waar nodig.

Het mooiste zou zijn dat iedereen rekening houdt met de benodigde zorg. Dit kan leiden tot een betere planning en dus betere zorgverlening op de langere termijn. Misschien wordt er nog een handig systeem ontwikkeld dat alle medewerkers zelf online alle gewenste diensten kunnen invullen en dat dit systeem bijhoudt welke disciplines er die dag aanwezig moeten zijn, welke diensten nog vervuld moeten worden én die je uren optelt die je moet werken. Maar zo ver zijn we niet. Ik denk dat dit een proces is waarin we moeten groeien.

De nadelen versus de voordelen

Nadeel van het zelf roosteren is: het is weer extra werk voor ons zorgverleners naast al onze andere werkzaamheden. Terwijl de handen aan het bed zo hard nodig zijn.

Voordeel is: voor deze extra werkzaamheden krijgen we meer vrijheid en eigen invulling in onze roosters. We zijn meer zelf – en met elkaar -verantwoordelijk voor het oplossen van de diensten die openstaan.

Het werkt goed als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is dat er voldoende bezetting is zodat er geen gaten ontstaan in de planning en de flexibiliteit niet leidt tot meer werkdruk.

Hoe denken jullie over zelf roosteren?

Ik ben heel benieuwd hoe jullie collega`s of aankomende collega’s denken over het zelf je rooster bepalen in de zorg.

Het lijkt mij leuk om veel reacties op deze blog te zien van collega’s van verschillende locaties met meningen of ideeën.

Ik denk dat het belangrijk is dat we met elkaar kijken naar hoe het zelf roosteren voor iedereen haalbaar en naar wens is. Dit kunnen we bereiken door samen te werken.

Wat vind jij ervan?

Blogger: Susanne van Doorn

footer boog