Werken doen we tegenwoordig niet alleen meer op de werkvloer. Je kunt thuis ook je e-mail checken en verzenden, je telefoon heb je de hele dag aan en collega's weten je ’s avonds of op vrije dagen ook te vinden met vragen. Het is dus lastiger dan vroeger om 'je werk even uit te zetten'. Des te meer reden om zelf controle te houden over je vrije tijd. Zodat de balans tussen werk en privé goed blijft. Ik heb 7 tips voor je.
Bijna iedereen gaat wel eens door een periode waarbij het drukker is op het werk dan normaal: een planning van een multidisciplinair overleg, je dossiers op orde brengen, extra werkzaamheden, naderende deadlines, een collega die vragen heeft, mantelzorgers die je te woord moet staan, extra diensten werken… Noem maar op. Thuis is er ook nog van alles te doen natuurlijk. Alles lijkt soms tegelijk te komen en je weet soms niet meer waar je moet beginnen.
Als je permanent op je tenen loopt en altijd als laatste van je werk weggaat, kan er sprake zijn van een verstoorde balans tussen werk en privé.
Bij een verstoorde balans tussen werk en privé komen de verschillende rollen die vervuld moeten worden in het werk en privé onder druk te staan. Dit kan leiden tot stressklachten, met merkbare fysieke of mentale consequenties, die kunnen leiden tot verzuim. Niet prettig voor jezelf, maar natuurlijk ook niet fijn voor de werkgever, je collega’s en bewoners.
Uiteindelijk is een goede balans zowel voor jezelf, als je werkgever nodig. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je de balans tussen werk en privé vindt? Hieronder volgen een aantal tips die helpen je werk en privé gescheiden te houden.
Tip 1. Zet jezelf op plek nr. 1
Je vindt het vast heel belangrijk om mensen te helpen, of je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is zeker nodig als je wilt werken in de zorg. Maar dat helpt jou niet altijd om je beter te voelen en een fijn leven te hebben.
Jij hebt als eerste de verantwoordelijkheid voor jezelf. Als je te moe bent om te genieten, om een leuke ouder te zijn, als je steeds maar aan het malen bent, dan is het nog veel lastiger om goede oplossingen te bedenken, laat staan dat je dan genoeg energie hebt om anderen echt goed te helpen. Dus: oefen met nee zeggen. Uiteindelijk is je werk een teamprestatie en moeten de werkzaamheden evenredig verdeeld worden.
Tip 2. Maak tijd vrij om de balans tussen werk en privé te onderzoeken
Wat veel drukke mensen vergeten, is dat tijd vrijmaken om te plannen en te bedenken hoe je je (werk)leven wilt indelen, uiteindelijk veel tijd zal opleveren. Dus: je moet tijd investeren om uiteindelijk meer tijd over te houden.
Hoe tevreden ben je nu? Waar kom je tijd tekort? Wat vind je leuk? Wat zou je anders willen? Wat wil je binnen een jaar anders? Hoe wil je dat je leven er over 5 jaar uitziet? En 10 jaar?
Tip 3. Maak een lijst van wat belangrijk is voor jou
Kies wat het belangrijkste is voor jou, zet de lijst op volgorde van hoogste naar laagste prioriteit. Houd hierbij je gezondheid, familie en vrienden, en je verplichtingen in je werk in gedachten. Wat is het belangrijkste voor jou? Wat is belangrijk op je werk? Wat is er minder belangrijk?
Tip 4. Stel prioriteiten
Dit is een lastige voor velen. Maar je kunt niet alles in een keer goed doen. Je zult keuzes moeten maken. Wat pak je eerst aan? Wat kan wachten? Concentreer je op de werkzaamheden die zowel urgent als belangrijk zijn.
Maak een goede planning en zet het op papier of in je agenda. Dit geeft overzicht en rust. Je weet waar je aan toe bent en wat er nog gedaan moet worden. Zo zorg je ervoor dat je op de goede weg blijft en bovendien herinner je jezelf op deze manier aan wat je wilt bereiken. Dit geldt zowel voor werk als voor privé. Vraag niet te veel van jezelf. Komt iets niet af, dan is er altijd weer een andere dag om dit af te maken.
Tip 5. Wat is er nodig?
Welke veranderingen wil je aanbrengen? Kun je een ander om hulp vragen? Is er scholing nodig? Kijk of je creatieve oplossingen kunt bedenken waardoor je in minder tijd meer gedaan krijgt, zodat je het werk niet mee naar huis hoeft te nemen. Zodat werk ‘werk’ blijft en thuis ‘thuis’.
Tip 6. Doe het in stapjes
Je wilt misschien alles tegelijkertijd omgooien, maar dat zal niet gaan werken. Pak per keer één verandering aan, maak de beslissing je daar rigoureus aan te houden en het vervolgens uit te voeren. Dan krijg je daar energie van en voel je je goed.
Dan heb je de energie om een volgende verandering aan te pakken. Ook kun je hierdoor thuis meer rust creëren en meer genieten van het vrij zijn.
Tip 7. Houd je er aan!
Als je besluit om de dingen anders aan te gaan pakken om zo een balans te vinden in werk en privé, houd je daar dan ook aan. Anders zul je snel weer terug vervallen in je oude patronen.
Natuurlijk is het goed als je plezier hebt in je werk en hart hebt voor je werk. Echter bestaat het leven niet alleen uit werken. Vergeet ook vooral niet te genieten van je vrije tijd als je thuis bent. Doe genoeg leuke dingen en neem tijd voor jezelf. Zo laad je je weer op om goed te kunnen functioneren op je werk en om met plezier naar je werk te gaan.
Blogger: Susanne van Doorn, Verpleegkundige