7 tips om relaxter te worden in de zorg
We zorgen als zorgverleners zoveel voor een ander, dat we daarbij onszelf wel eens vergeten. Tijdens een bijzonder seminar heb ik geleerd om mezelf niet te vergeten, want goede zorg verlenen, begint bij goed zorgen voor jezelf. Ik geef je een paar praktische tips.
Ben je zorgmedewerker en lever je zorg met passie? Op het seminar dat ik bezocht, leerde ik hoe je ‘de zorg voor je eigen hart kunt vasthouden en hoe je daarmee het verschil maakt.
Het programma was samengesteld door Mirjam van de Vegt, schrijver, trainer en spreker, Matthijn Buwalda is liedjesschrijver. Mirjam gaf 7 handreikingen die ik graag met je wil delen.
1. Raak aan met je ogen
We zijn gemaakt voor aanraakbaarheid. Als mens hebben we dit nodig, zo zijn we gemaakt. Maar laat je je ook in de ogen kijken? Dat is namelijk aanraken met ogen
Het aanraken, ook al is het alleen met de ogen, maakt de stof oxytocine aan. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat er verbinding tussen mensen kan plaatsvinden. Oxytocine zorgt ook voor mededogen en vertrouwen in de mensen in onze omgeving.
Kijk mensen dus aan en laat je aankijken. Daar mag je ook om vragen. Het doet jou en de ander goed.
2. Beoordeel de dag naar wat je zaait
Wat wil je zaaien? Schrijf het eens op. Vaak kijk ik naar wat eigenlijk nog meer gedaan moest worden. Dit geeft een onbehagelijk gevoel, omdat je voor je idee altijd tekortschiet. En vergeet je jezelf te waarderen voor de werkzaamheden die je wel hebt kunnen doen.
Door te focussen op wat je hebt gezaaid, krijg je een positiever gevoel.
3. Pauzes verdienen zichzelf terug
Je herkent het waarschijnlijk wel. In de pauzes eet je heel snel je eten op, om vervolgens weer aan de slag te kunnen. Omdat de cliënten hulp nodig hebben, de pieper van geen ophouden weet, familie graag wilt weten hoe de situatie is van hun vader of moeder. Maar pauze is zo belangrijk.
Tijdens een pauze gaat namelijk je ‘archiverende brein’ werken, om alles een plekje te geven. Je kunt betere beslissingen nemen en meer informatie opnemen, als je pauzeert.
Dus pauzeer! Gun jezelf een rustmoment, want het brengt je zoveel extra.
4. Ga op pelgrimage naar het hart van de organisatie
Neem je eigen drive eens onder de loep.
Waarom ben je ooit aan de slag gegaan? In de loop van de tijd kan je motivatie op de achtergrond raken. Het kan je helpen als je weer weet wat je belangrijk vindt. Herken je dit ook terug in de organisatie waar je werkt? Herken je de passie van de organisatie bij jezelf? Het geeft je positieve energie als je ervaart dat je hier mee aan de slag kan.
Ga aan de slag met de drive die je voelt.
5. Filter je spreken, luister naar je denken
De Griekse filosoof Socrates stelde altijd veel vragen voor hij een ander iets ging vertellen. Is het waar? Is het nuttig voor mij? Is het goed?
Is het antwoord vaak nee? Dan houd je je mond dicht. Dat levert je een tijdsbesparing van 75% op.
Dit heeft ook met een bewuste levensstijl te maken, waarin aandacht voor rust, onthaasting en verstilling een plek krijgen. Door drukke bezigheden die we ervaren, is het vaak een uitdaging om te voelen wat er echt van binnen gaande is. Probeer een moment te nemen om je af te vragen wat je van binnen bezighoudt.
Durf je bewust te ervaren wat er in het hier-en-nu is? Lichamelijke sensaties, (onprettige) gedachten, gevoelens, herinneringen? Deze hoeven niet beoordeeld of geanalyseerd te worden. Zie ze als voorbijgaande activiteiten in het brein die even aandacht vragen om dan weer plaats te maken voor nieuwe ervaringen. Dat geeft een zekere vrijheid en frisheid, doordat we ons niet ‘vastbijten’ in een ‘gebeurtenis’, maar er nieuwsgierig en onderzoekend naar te kunnen kijken. Om vervolgens weer open te staan voor wat zich daarna aandient.
Kies jouw moment om je gedachten te laten komen en gaan.
6. Wees onbereikbaar
Wie altijd bereikbaar is, wordt onbereikbaar.
We leven in een maatschappij waarin we overspoeld worden met informatie. Om goed voor jezelf te zorgen, is het soms nodig om afstand te nemen van alles wat op je afkomt.
Mirjam van de Vegt meldt haar afwezigheid op de volgende manier: “Ik ben afwezig, jij niet, succes je kunt het! “
Wees af en toe niet bereikbaar voor anderen, zodat je zelf kunt opladen.
7. Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg
We denken vaak dat er aan iets een tekort is. Er is te weinig materiaal, te weinig hulp, te weinig tijd. Neem een andere houding aan: ga met een gevoel van vertrouwen op weg gaan de dag in.
Kies 1 ding waarmee je vandaag echt aan de slag gaat. Hoe ga je dit toepassen? Wie of wat gaat je daarbij helpen?
Welke van de 7 handreikingen spreekt je het meest aan?
Is het een idee om dit met je collega’s te bepreken en elkaar hierbij te helpen?
Blogger: Arianne Brouwer, Verzorgende