divider

bloggers Susanne van Doorn

Wat nou werkdruk!

Je leest het in de krant, in de bladen en ziet het in het nieuws. Het dreigende personeelstekort in de zorg. Er staan maar liefst 130.000 vacatures open. De media weet alles over dit onderwerp goed naar buiten te brengen. Maar wat weten zij er nu eigenlijk écht van? Hoe is de werkdruk daadwerkelijk? En hoe ga ik hier als ZorgSpectrum-medewerker mee om?

Geen enkel leven gaat alleen over rozengeur en maneschijn. Zo is het ook met je baan. Het ene moment loopt alles op rolletjes, het andere moment kost het toch net allemaal iets meer moeite en verloopt de dag anders dan gepland. Dit kan komen door te weinig personeel, veel wisselingen in personeel, zieke medewerkers of bewoners. Allerlei factoren. Natuurlijk is dat niet altijd leuk. Maar de bewoners staan voorop.

Waarom ben je in de zorg gaan werken?

Mijn instelling is altijd dat we het samen doen en allemaal willen dat de bewoner aan het einde van de dag tevreden in zijn stoel zit. Dat is toch waar we het voor doen? Ik denk dat het belangrijk is dat je niet vergeet waarom je in de zorg bent gaan werken en waar je plezier uit haalt.

Stukje harder lopen

Ook ik merk dat er een tekort is aan personeel in de ouderenzorg. Dit is niet alleen bij ZorgSpectrum zo, maar landelijk een probleem. Maar hoe komt dat toch? Werken in de zorg is juist zo’n mooi beroep.

Door de toenemende vergrijzing komt er steeds meer vraag naar zorg. Dit merken wij goed. We komen soms handen te kort en lopen steeds een stukje harder. Gelukkig zijn er ook veel flexibele medewerkers bij ZorgSpectrum. Deze kunnen overal breed worden ingezet. Hier maken we ook regelmatig gebruik van. Heel fijn en zeer welkom.

Echter hebben we ook genoeg vast personeel nodig om zorg te kunnen leveren die eenduidig is: voor de bewoners en mantelzorgers geeft het meer rust om niet steeds een ander gezicht te zien. Door vaste medewerkers ontstaat er een grotere vertrouwensband. Naar mijn idee leidt dit tot betere zorg.

Onmogelijkheden versus mogelijkheden

Ik denk dat het belangrijk is om positief te blijven, vooruit te kijken en te blijven zien wat de mogelijkheden zijn. Dan krijgen we heel wat voor elkaar. Ik vind dat wij als teams goed met de werkdruk en het personeelstekort omgaan in Woonzorgcentrum Vreeswijk. Iedere dag zorgen we er weer voor dat de dag gladjes verloopt en de bewoners geholpen zijn. Natuurlijk kunnen we nieuwe medewerkers gebruiken. Ik hoop dat meer mensen geïnteresseerd raken in ons werk en dat we deze binnenkort mogen verwelkomen bij ZorgSpectrum.

We hebben jou nodig!

Maar hoe zorgen we er dan voor dat de nieuwe medewerkers hier aan de slag gaan? Ik vind het leuk om nieuwe medewerkers te leren kennen en hen kennis te laten maken met ZorgSpectrum.

Zo werk ik mee aan deze reeks blogs om nieuwe medewerkers te werven. Daarnaast heb ik meegewerkt aan een wervingsfilm voor ZorgSpectrum die binnenkort ook te zien zal zijn op de website. Er zijn op de website van ZorgSpectrum nog veel meer boeiende blogs van collega`s en er komen nog vijf andere wervingsfilms. Hopelijk raak jij als lezer van deze blog of kijker van de films geïnteresseerd in werken in de zorg. We hebben je hard nodig!

Want: zorg voor ouderen is waardevol. Het is plezierig werk. Een glimlach doet veel. Ik heb hart voor de zorg. Ik omarm nieuwe medewerkers. We doen het samen. Wees welkom bij ZorgSpectrum!

Blogger: Susanne van Doorn

footer boog