divider

YouTube voor 80+

Dagelijks wordt over de hele wereld meer dan een miljard uur aan YouTube-filmpjes gekeken. Daarmee is het niet meer weg te denken en heel normaal om via YouTube een filmpje op te zetten over een onderwerp waar je op dat moment geïnteresseerd in bent. Dus waarom ook niet als je ouder bent en in een woonzorgcentrum woont?

In vrijwel alle Nederlandse huiskamers is er wel een televisie te vinden. Voor de huiskamers in de woonzorgcentra van ZorgSpectrum is dit niet anders, maar qua aanbod is er wel degelijk een verschil. De televisie staat vaak wel aan, maar de getoonde programma’s sluiten lang niet altijd aan op de behoeftes van de bewoners.
Mensen kunnen dan alleen kijken naar wat op dat moment toevallig wordt uitgezonden. Dit werkt weinig stimulerend en kan zelfs ook een averechts effect hebben. Bijvoorbeeld bij de journaaluitzending waarbij vervelend nieuws wordt gemeld, met onrust als gevolg.

Daar weet ik iets op
Het is leuk om te ervaren hoe een idee opeens in een stroomversnelling kan komen.

Een zorgmedewerker in Vianen was al enige tijd op zoek naar een handig middel om filmpjes van internet op de televisie in de huiskamers te krijgen. Met het achterliggende idee om daarmee beeldmateriaal te kunnen tonen dat aansluit op de interesses van de bewoners.

In een overleg bracht zij dit idee ter sprake, en het klonk briljant in al zijn eenvoud. Zo ingewikkeld zou het toch niet moeten zijn om het op z’n minst eens een keer uit te proberen?

Kleine moeite, snel resultaat
Met de belofte aan haar om hier eens in te duiken, was de stap naar ICT-afdeling van ZorgSpectrum snel gemaakt. Binnen de kaders van onze ICT-voorzieningen bleek er een prima optie voorhanden en was het een kleine moeite om een apparaatje te regelen voor twee huiskamers waarmee YouTube-filmpjes op een televisietoestel afgespeeld konden worden.

Het duurde niet lang voor de ervaringen gedeeld werden en er ook soortgelijke vragen kwamen van andere locaties van ZorgSpectrum. Inmiddels worden deze televisietoestellen dan ook gebruikt in meerdere huiskamers op drie verschillende locaties.

Meezingen in Drents dialect
Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Er zijn wat kleine knelpunten die overwonnen moeten worden, bijvoorbeeld hoe het apparaat precies werkt. Voor sommige mensen is het een tweede natuur, zij snappen direct hoe het werkt. Anderen hebben er iets meer tijd voor nodig.

Wanneer we die hobbel voorbij zijn, werkt het goed en komen er eindeloos veel mogelijkheden beschikbaar. De filmpjes die worden afgespeeld, kunnen helemaal worden afgestemd op de individuele persoon of groep.

Dit bleek ook tijdens een evaluatie. Op de vraag waar het nou precies voor wordt ingezet, komen de meest uiteenlopende voorbeelden tevoorschijn.

Soms is het heel persoonsgericht door bijvoorbeeld muziek in Drents dialect af te spelen of door filmpjes aan te zetten over treinen. Maar ook in groepsverband levert het veel vermaak op. Zo is op een huiskamer het Zwanenmeer een favoriet onderdeel, of zorgt juist het vertoon van oude voetbalwedstrijden voor veel plezier. Weer op een andere plek wordt het juist gebruikt voor ontspanningsoefeningen.

Soms iets te enthousiast
Een ander stukje feedback is dat de televisie hierdoor wel erg vaak aan staat. Soms werkt het dus weer net iets te goed.

Desalniettemin kan dit relatief simpele middel veel mogelijkheden bieden.

Inmiddels kijken we dan ook of dit apparaat niet op alle huiskamers van ZorgSpectrum geplaatst kan worden, en hoe we mensen en medewerkers kunnen begeleiden om alle mogelijkheden optimaal te benutten.

Hopelijk kan er binnenkort dus in elke huiskamer luidkeels meegezongen worden, in welk dialect dan ook.

Blogger: Jochem Ooijevaar, Adviseur Zorgvernieuwing

bloggers Jochem Ooijevaar

 

footer boog