Praktische blog: ACT-zwachtelen doe je nu zo!
Het ACT-zwachtelen is de afkorting van Ambulante Compressie Therapie. Deze wordt toegepast met korte-rekzwachtels als een cliënt veel vocht in de benen vasthoudt, bijvoorbeeld na een operatie aan een heup. Als je niet goed zwachtelt, dan kan dit echter gevaarlijk zijn voor de cliënt. In deze blog leg ik uit hoe je te werk moet gaan.
Onlangs gaf ik een les ACT-zwachtelen aan collega’s. Het is belangrijk om je kennis op peil te houden. Ook het oefenen met zwachtelen is iets wat je moet blijven doen, om veel belangrijke complicaties te voorkomen. Zeker als er inmiddels een nieuwe werkwijze is.
Iedereen in mijn les bleek op een andere manier te ACT-zwachtelen.
Oude, achterhaalde methode
Als voorbereiding op deze les had ik de werking van de bloedvaten uitgewerkt, ondersteund met afbeeldingen, waarbij ik steeds wat vertelde. De les werd interactief en collega’s deden heel enthousiast voor op welke manier zij het zwachtelen altijd uitvoerden. Mij viel op dat ze het allemaal op verschillende wijze deden.
Ik legde uit dat het protocol een aantal jaren eerder anders was en dat daardoor velen van hen op een achterhaalde manier aan het zwachtelen waren.
Wat is goed, wat is fout?
Collega’s kregen van mij vragen waarop ze uit gevoel antwoord moesten geven. “Wat zou je doen als je zag dat tenen blauw, wit of zwart worden?” Over het verschil van inzicht gingen we daarna in gesprek, met ieders onderbouwing erbij.
De juiste manier
Een belangrijk verschil tijdens het zwachtelen, is dat je de onderlaag niet over het been rolt, maar dat er stroken over het been worden gelegd. Tijdens het zwachtelen, moet je halverwege het been in één keer richting knie en dan het been volgend weer naar beneden. Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van de oude methode.
Al naar gelang je manier van zwachtelen, kan de kleur van de tenen roze, blauw, zwart en wit worden.
Het doel is duidelijk: je wilt meteen roze tenen zien en ook houden, want iedere andere kleur duidt op een bedreiging.
Je wilt ook voorkomen dat er wonden ontstaan en de wonden die er al zijn, wil je graag laten genezen. Dat kan volgens de methode van het nieuwe protocol.
Het nieuwe protocol
Na flink oefenen op elkaar en leren zwachtelen volgens dit protocol, kreeg iedereen in de les de smaak te pakken om het volgens de nieuwe, juiste manier te doen. Daarmee werd inzichtelijk hoe belangrijk deze les was.
De protocollen kun je bekijken via de Vilans Kickprotocollen. Heb je de klinische les bijgewoond, dan kan je daarvoor 1 punt schrijven in het Kwaliteitsregister van V&VN, als je lid bent.
Het actief gebruiken van het kwaliteitsregister V&VN is onderdeel van alle jaarplannen. Laat zien wat je doet aan deskundigheidsbevordering!
Cursus verplicht stellen
Ik heb nu de volgende stelling:
“Ik vind dat het ACT-zwachtelen verplicht met een cursus bij de V&VN moet worden gevolgd, zodat je kunt aantonen dat je niet alleen bevoegd bent, maar ook bekwaam.”
Je reactie stel ik op prijs! Wat vind jij? En deel je deze blog ook op Facebook?
Blogger: Jacqueline Switzar, verpleegkundige