divider

bloggers Jochem Ooijevaar

Foefjes voor ouderen in het huis van de toekomst

Met de snel groeiende groep ouderen in Nederland volgt de overheid al een aantal jaar een duidelijk beleid: we moeten langer thuis blijven wonen. Maar hoe doe je dat, als je woning daar eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor is? Voor inspiratie is daarvoor in Houten de Slim Thuis Woning geopend.

We zijn er ons maar zelden bewust van, maar ons huis zit eigenlijk vol onhandigheden. Een hoge drempel in de hal, een krap toilet of een lage keuken. Als je jong en gezond bent, leer je ermee leven en sta je bij die details niet stil. Maar als je ouder wordt, kunnen die onhandigheden vervelend en ook gevaarlijk worden.

Slimme oplossingen die inspireren

Gelukkig zijn er allerlei slimme oplossingen om deze problemen op te lossen, alleen moet je er maar nét even opkomen. Met die gedachte is de Slim Thuis Woning ingericht, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is en om mensen te inspireren.

De Slim Thuis Woning is gezamenlijk door Viveste, gemeente Houten, Rivas en ZorgSpectrum opgezet.

Vanuit ZorgSpectrum heb ik mogen meewerken aan de totstandkoming van deze woning. Een leuk en leerzaam proces en in het najaar van 2017 hebben we de deuren kunnen openen.

Op bezoek

In het najaar van 2017 is de Slim Thuis Woning geopend en kan iedereen langskomen voor een bezoek. Het is leuk om de verschillende doelgroepen te zien die er komen kijken.

Mensen met kinderen in de puberleeftijd die op zoek zijn naar ideeën ‘voor opa en oma’, pas gepensioneerden die willen weten wat mogelijk is als het in de toekomst misschien een keer nodig is, ouderen die direct op zoek zijn naar een geschikte oplossing. Maar ook zorgmedewerkers en studenten die zich willen oriënteren.

Afbeelding Slim Thuis Woning

Van postvanger tot wc-pot

De oplossingen in de Slim Thuis Woning zijn uiteenlopend.

Bijvoorbeeld een afwasmachine die wat hoger staat, zodat je bij het in en uitruimen niet hoeft te bukken. Of een wc-pot die je na het toiletbezoek een lekkere warme douche van onderen geeft en nog droogt ook (de demonstratie hiervan leidt niet zelden tot het nodige gegiechel). Deze oplossingen zijn wat ingrijpender om te realiseren, maar dan heb je ook wat!

Andere oplossingen zijn gelukkig weer een stuk eenvoudiger toe te passen. Zoals een postvanger voor aan de voordeur zodat je niet diep hoeft te bukken om de post van de grond te rapen. Een automatische raamopener, waardoor je met een afstandsbediening een klein kiepraampje kan openen en sluiten, waar je anders moeilijk bij kan. Beide oplossingen zijn in een handomdraai te plaatsen.

Uiteraard is het te veel om hier allemaal te benoemen, maar een belangrijke voorwaarde waar het allemaal aan moet voldoen, is dat het getoonde direct beschikbaar moet zijn.

De meeste oh’s en ah’s

Wat levert de meeste verbazing op?

Vaak is het een combinatie van een aantal oplossingen en het verhaal er omheen. Stel je bent minder mobiel en er wordt aangebeld. Opstaan om de deur open te doen kost veel moeite, en bovendien is het misschien wel dat vervelende buurjongetje weer. Of misschien die leuke buurvrouw of buurman.

In dat geval is het mogelijk om een kleine camera bij je deur te hangen en te verbinden aan je mobiele telefoon. Op die manier kun je direct zien wie er voor de deur staat. Is het wel iemand die je graag naar binnen laat? Dan is het mogelijk om met je telefoon het slimme slot van je voordeur te ontgrendelen. Hierdoor gaat de deur vanzelf open en kan de bezoeker naar binnen. Allemaal met je telefoon vanaf je eigen bank.

Ongeacht de leeftijd is iedereen het er eigenlijk wel over eens: dit wil ik thuis ook wel! Daarmee is de Slim Thuis Woning leuk en interessant voor iedereen.

Zelf op bezoek

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf op bezoek te gaan. De Slim Thuis Woning is elke donderdagochtend tussen 9 en 12 uur geopend aan het Rond 109 in Houten. Kom je ook een keer kijken?

Blogger: Jochem Ooijevaar, Adviseur Zorgvernieuwing

 

footer boog