divider

bloggers TeunivandenHeuvel

Waar is dat feestje?

Vieren we onze mijlpalen genoeg? Bij ons op De Plataan vinden wij vaak een reden voor een feestje. We vieren sowieso ieder jaar in augustus onze verjaardag. Dit jaar bestaan wij 5 jaar, en dat geeft ons weer een goede reden om wat leuks te organiseren.

Natuurlijk vieren wij feest. Al was het maar omdat we trots mogen zijn op de dingen die we samen het afgelopen jaar weer hebben bereikt. En - als we de recensies en evaluaties van bewoners en familie mogen geloven - met succes!

Dat is waar wij als mantelzorgers, vrijwilligers en zorgverleners weer energie van krijgen… en een goed gevoel.

Soms lijkt het woord succes op een bepaalde manier een opschepperig woord. Maar succes hangt nooit af van een persoon, maar van het hele team. En zijn daar de randvoorwaarden heel belangrijk voor. Dit proberen wij dag in dag uit voort te zetten en daar mogen we allemaal trots op zijn.

Hele klus, maar een genot

De Plataan is een woonvoorziening voor mensen met dementie. Vijf jaar geleden kreeg ik de kans om deze woonvoorziening bij ZorgSpectrum op te starten. Dat was naast een hele klus een genot om te mogen doen.

Natuurlijk heb ik dat niet alleen gedaan, maar samen met vele anderen. In die periode leek het erop dat alles vanzelf ging. Leek… want wij deden er heel wat voor. En vanuit allerlei hoeken kwam er steun, ideeën en zelfs materiaal en meubilair.

In augustus 2013 zijn wij opengegaan en dat vieren we ieder jaar. Samen met bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers.

Een welkom gevoel geven

Bij De Plataan onderscheiden wij ons met onze gastvrijheid. Van iedereen, mantelzorgers, nieuwe medewerkers krijgen we dat terug. We geven iedereen graag een welkom gevoel.

Van uitbundig naar ingetogen

Door de jaren heen is onze verjaardagsviering anders geworden. Dat heeft met name te maken met de toename van beperkingen van de bewoners. We zijn ons feest van heel uitbundig naar iets ingetogener gaan vieren, maar zeker niet minder mooi.

We proberen altijd de bewoners te betrekken en zo gebeurde het dat een bewoonster samen met haar dochter een gedicht voor het jubileum maakte. Op haar verzoek wilde ze dat zelf voordragen. Zittend op de rollator met een brok in haar stem en een blik vol trots en wilskracht verwoordde ze haar kijk op het leven op De Plataan. Om haar heen zat een groep met mensen, allen op hun eigen manier betrokken bij De Plataan, allen met een brok in hun keel en natte ogen. Zo mooi verwoord, zo puur! Als je dat dan meemaakt geeft je dat precies het inzicht wat je soms nodig hebt; hier doen we het voor.

Verheugen

Dus komende augustus komt er weer zo’n feestelijke bijeenkomst en daar verheugen we ons nu al op. Dat is al de halve pret.

Hoe belangrijk is het voor jou om af en toe eens wat te vieren met elkaar?

Blogger: Teuni van den Heuvel

footer boog