divider

Van kapster tot verpleegkundige 

Ik was 16 jaar en net klaar met de middelbare school. Als je jong bent, kunnen je interesses anders zijn dan als je ouder bent. Maar als je bereid bent om te leren, is er veel mogelijk. Daarbij is het wel van belang dat je de werkgever vindt die bij jou past en die je de mogelijkheden geeft om jezelf te ontwikkelen. Dat vond ik bij ZorgSpectrum. Want ik begon als kapster, maar ben nu verpleegkundige.

Kapster leek me leuk

Ik wist het altijd al. Het leek mij leuk om in een kapsalon te gaan werken. Ik wilde kapster worden en kon gaan werken in de kapsalon van mijn oom. Vanaf mijn 14e werkte ik daar al als hulp en had het erg naar mijn zin. Ik deed een BBL-opleiding van drie jaar en ging aan de slag als kapster voor vier dagen in de week. Ik deed dit altijd met veel plezier. Het leuke van het werken in een kapsalon is dat je er veel creativiteit in kwijt kunt, veel mensen ontmoet en de gekste en leukste verhalen te horen krijgt. Ook inspirerende verhalen. Zo leerde ik bijvoorbeeld iemand kennen die in de zorg werkte. Haar verhaal over de zorg sprak mij aan. Dat leek mij ook wel wat!   

De smaak te pakken 

Ik had besloten om wat anders te gaan doen. Eerst volgde ik een opleiding pedagogisch werk en daarna ging ik werken in de kinderopvang. Een leuke nieuwe start, maar iets bleef toch knagen. Was dit het? Of wilde en kon ik meer?

Ik ben gaan kijken welke mogelijkheden er in de zorg waren. Zo kwam ik uiteindelijk in gesprek met de praktijkopleider van ZorgSpectrum die mij goed heeft begeleid bij het kiezen van een opleiding en wat er bij mij zou passen. Ik kon de BBL-opleiding Verzorgende IG gaan doen bij ROC Midden-Nederland en die werd vergoed door Zorgspectrum. Ik begon in woonzorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen. Weer een leuke nieuwe uitdaging en fijn dat dit zo kon.

Deze opleiding heb ik in twee jaar afgerond. Ik had de smaak te pakken, vond het leuk in de zorg en wilde mij graag verder verdiepen en ontwikkelen. Een half jaar na mijn diplomering kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding Verpleegkunde te gaan doen. Dat was best wel even pittig. Ik was zo blij toen ik mijn diploma binnen had! Daar had ik voor geknokt en dat was mijn doel.

Van elke situatie leren en groeien

Aan het werk als verpleegkundige. Dat was wat ik graag wilde. Ik draaide in Hof van Batenstein mee in de verantwoordelijke diensten in de avonden, nachten en de weekenden. Ik heb hier een leuke uitdaging gehad, maar zeker ook leerzaam. Ook al ben je klaar met je opleiding, als verpleegkundige of zorgverlener ben je nooit uitgeleerd. Van iedere situatie leer je en groei je.

Samen meer mogelijk

Ik ben van mening dat een verpleegkundige niet ‘meer’ is dan een verzorgende of helpende. Samen is tenslotte meer mogelijk en we hebben elkaar nodig. We leveren met elkaar eenduidige zorg en willen allemaal dat de bewoner zo goed mogelijk verzorgd wordt.

Een verzorgende of helpende kan een verpleegkundige ook weer dingen leren en iedereen heeft kwaliteiten. Echter als verpleegkundige wordt er van je verwacht dat je onder meer een helikopterview hebt.. Er wordt verwacht dat je een duidelijke visie hebt op het zorgproces van de bewoner, het grotere geheel ziet rondom de zorg en dat je een kritische blik hebt. Ook hoort tot je rol het aansturen van collega’s waar nodig, het meedenken over kwaliteit en het verbeteren van de zorg. Zo kan ik nog wel veel meer leuke aspecten opnoemen van het verpleegkundige zijn. Uitdagingen genoeg.

Het vormen van een goed team

Samen meer mogelijk vind ik een mooie slagzin. Ik denk dat dit ook een van de ingrediënten is voor het vormen van een goed team. Weten wat elkaars kwaliteiten zijn en samen de zorg verlenen. Op dit moment werk ik in woonzorgcentrum Vreeswijk in Nieuwegein op afdeling 1. Ik merk dat wij als team erg gegroeid zijn de afgelopen tijd. We durven elkaar aan te spreken, er is een open cultuur en we kijken met elkaar naar het verbeteren van kwaliteit van zorg.

Kortom, ik denk dat je nooit te oud bent om te leren en het is nooit te laat om een studie te doen of ander werk te kiezen. Doe wat je leuk vindt en blijf jezelf uitdagen.

Blogger: Susanne van Doorn, Verpleegkundige

bloggers Susanne van Doorn

footer boog