Ik wil meer mannen in de zorg!
Zijn er meer mannen nodig in de ouderenzorg? Deze vraag zal best tot pittige discussies leiden. Vooral omdat ik vind dat het antwoord volmondig ‘ja’ moet zijn. Een andere vraag kan luiden: waarom zijn er zo weinig mannen in de ouderenzorg? Ik doe een goedbedoelde poging om op deze vragen een passend antwoord te geven.
Eerst zal even uit de doeken doen, hoe ik zelf tot de keuze kwam om in de zorg te gaan werken en dan nog specifiek bij onze oudere medemens.
Na 15 jaar in de catering te hebben gewerkt, was ik een beetje uitgeblust en niet meer gemotiveerd om iedere dag tot het uiterste te gaan. Dus dacht ik bij mezelf: “ik wil wat anders.”
Vol overgave in de zorg
Op aanraden van een vriendin die in de zorg werkte bij ZorgSpectrum, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een sollicitatiebrief gestuurd om als leerling VIG aan de slag te kunnen. Ik ging er door deze move per maand ongeveer 300 euro netto op achteruit, maar toch ben ik vol overgave in dit avontuur gestapt.
Nu, 15 jaar en enkele opleidingen later, werk ik als verpleegkundige in de verantwoordelijke diensten met veel bezieling en ben ik nog steeds gemotiveerd. En is die 300 euro ruim gecompenseerd hoor. Ziehier mijn succesvolle carrièreswitch.
De Olympische afdaling
De huisarts, de ambulance-broeder, de fysiotherapeut, de tandarts. Ze hebben allemaal beroepen in de zorg waarvan een hoog percentage man is. En dan ga ik nu even een blik werpen op de ouderenzorg, en wat zie ik?
Het percentage mannen in deze sector daalt als een skiër van de Olympische afdaling met grote sprongen naar beneden.
Al met al een teleurstellende conclusie. Wat kunnen we eraan doen om dit te verhogen?
Wellicht helemaal niets?
Bij ZorgSpectrum: 10 procent
Toch zie ik op mijn eigen werkvloer steeds meer mannen op de werkvloer verschijnen. Ik tel er met mijzelf meegerekend al vijf. En dat op een aantal werknemers van ongeveer 50, maakt dat percentage dus 10 procent. Ik zeg: “YES!”
Luister naar mijn statement
Al met al concluderend, wil ik een statement maken:
“Mannen in de ouderenzorg zijn zeer geëmancipeerde, behulpzame, empathische, soms wat onhandige medewerkers. En ze kunnen - binnen een over het algemeen een vrouwencultuur - de werksfeer verbeteren, alsmede de kwaliteit van zorg.”
Dus: já, het is wenselijk meer mannen op de werkvloer te willen. En ik wil ervoor pleiten dat jonge jongens die in de toekomst op onze werkvloer gaan verschijnen, zich geroepen gaan voelen daar ook te blijven.
Ieder z’n eigen kwaliteiten
En dat heeft ook te maken met het waarderen van ieder z’n kwaliteiten en manier van aanpak.
Want soms wordt ‘onze’ nonchalante houding gezien als gemakzucht, terwijl juist tijdens stresssituaties deze houding daadkracht laat zien.
Laten we er dus vanuit gaan dat we allemaal een eigen kwaliteit en talent hebben en daar dus ook gebruik van moeten maken om de zorg in de breedste zin te verbeteren.
Ik zie een lichtpuntje, gezien het stijgende percentage op mijn eigen werkvloer. Waarom het landelijke percentage zo laag is, dat kunnen we ons blijven afvragen, maar ik zeg “ZorgSpectrum hou vol en we komen er wel.”
Vraag aan jou: wat denk jij dat we moeten doe om meer mannen binnen te halen voor de ouderenzorg?
Blogger: William van Elst