divider

Heb je ook gekeken naar de televisieserie over het Geheime Dagboek van Hendrik Groen, drie-en-tachtig en een kwart jaar? In deze serie kun je meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hij is gebaseerd op de waarnemingen die Hendrik Groen beschreef in over zijn leven, zijn medebewoners en zijn vrienden. Komisch, ontroerend en soms hartverscheurend.

Dat ik gekeken heb, heeft alles te maken met het boek dat ik enige tijd geleden heb aangeschaft. De aanleiding van deze aanschaf heeft te maken met één van mijn beste vriendinnen. Zij besloot om met vervroegd pensioen te gaan en zeg nou zelf, dat is nogal wat als je nog geen 60 bent.

Vriendschap uit de vorige eeuw

In de vorige eeuw zijn we samen begonnen aan ons werkzame leven in het toen nog ‘oude Batenstein’. Daar is onze vriendschap ontstaan. Als collega’s en ook privé hebben we veel gedeeld. Als ik dit schrijf, lijkt dat soms nog heel dichtbij.

Natuurlijk begrijp ik haar beweegredenen om te vertrekken, maar toch voelde het niet makkelijk.

Passend cadeau

Afijn, bij een vertrek hoort een presentje en dan ga je op zoek naar een passend cadeau. Maar, wat is nou passend? In mijn zoektocht liep ik zoals je dat zegt ‘tegen dit boek aan’.

De titel ‘Pogingen iets van het leven te maken’ raakte mij. “Natuurlijk gaat ze dat doen, iets van haar leven maken, maar hoe en wat? Je bent met pensioen, je wereld wordt kleiner. Of is dit juist die kans om je wereld groter te laten worden? Grijp je die kans en laat je die geraniums echt buiten staan?’’

Daarnaast speelde voor mij bij de keus voor ‘Hendrik’, zijn behuizing, onze gezamenlijke werkplek en de beleving van Hendrik een grote rol. En, dacht ik, het boek biedt ook een stukje dagbesteding in haar nieuwe leven.

Jammer: al gelezen

 De dag van de receptie was daar en ik heb haar het cadeau gegeven. Natuurlijk met de bijpassende beargumentering. Jammer genoeg had zij dit boek al en vertelde ze dat zij dit met heel veel plezier gelezen had.

Later heb ik haar een ander boek gegeven en besloot ik mijzelf op ‘het geheime dagboek’ te trakteren. Tijdens mijn vakantie heb ik dit met veel plezier gelezen.

Stof tot nadenken

In het boek zit heel veel uit het dagelijkse leven en zeker uit mijn werkzame leven. Het geeft heel veel stof tot nadenken en vraagt een kritische blik. De televisieserie zet dat nog eens kracht bij.

Dat brengt mij in mijn werkomgeving. Een afdeling kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Hoe doen wij dat, hoe helpen wij onze cliënten bij hun dagbesteding, hoe ervaren de cliënten dit en wat doen wij samen in een poging iets van het leven te maken?

Dagelijks mooie voorbeelden

Hier zie ik bijna dagelijks mooie voorbeelden van. Ik zie het bij mijn collega’s die dagelijks met veel liefde en professionaliteit pogingen doen om iets van het leven van iedereen te maken. Ik zie het terug in de blik van tevredenheid van een cliënt en een uitspraak tegen een medewerker als: “Je bent een engel van goud.“

Hoe mooi is het als we onze pogingen delen en reageren op deze blogplek. Ik wil je uitnodigen te reageren en een succesverhaal te delen om zo door elkaar geïnspireerd te raken in een poging gezamenlijk iets van het leven te maken. Van dat van onszelf maar ook dat van onze cliënten. Want laten we eerlijk zijn, zo’n boek kunnen wij ook schrijven, met dank aan Hendrik!

PS Met mijn vriendin gaat het goed, zij is gestart met een poging iets van haar nieuwe leven te maken. En dat gaat haar goed af. Vandaag is zij gestart met online pianoles van de gewaardeerde en bekende pianist Cor Bakker. Ik denk dat ik binnenkort een geweldig concert ga krijgen.

Groepsfoto Blogteam

 

footer boog